Et fellesskap av mennesker i og utenfor Alrek Helseklynge, for å plante, ta vare på og plukke frukt fra fem plommetrær plantet i hage til Årstadveien 17. Studenter, ansatte, forskere, administrasjon, pasienter,  kantineansatte og byggets naboer og besøkende, var invitert alle til å ta del i prosjektet.

May 2020 - September 2023.

Norsk.

English.


Les om vår siste samling: Matlagingsverksted og presetasjoner
︎︎︎ Alrek Helseklynge 
︎︎︎ KORO

Nettstedet er støttet av Bergen Kommune.
Et fellesskap av mennesker i og utenfor Alrek Helseklynge, for å plante, ta vare på og plukke frukt fra fem plommetrær plantet i hage til Årstadveien 17. Studenter, ansatte, forskere, administrasjon, pasienter,  kantineansatte og byggets naboer og besøkende, inviteres alle til å ta del i prosjektet.

Norsk.

English.


amberablett.com


︎︎︎ Email
︎︎︎ Instagram
︎︎︎ Alrek Helseklynge
︎︎︎ KORO


Om trærne.

september 2020
Våre fem plommetrær ble plantet i hagen til Alrek helseklynge i september 2020. De ble plantet da området fremdeles var en byggeplass, så to kvadratmeter av bakken ble erstattet av matjord med kompost, sand og leirjord. Det fordi plommetrær trives best i drenerende, godt gjødslet jord. Frukttrær har størst suksess med å bli omplantet når de går i dvale, som kommer etter at de bærer frukt. Dette tillater dem å bruke vintermånedene på å sette stødig rot før de skal produsere blader og frukt fra våren av.

Vi har plantet fire forskjellige trær, som vil blomstre og bære frukt på litt forskjellige tider på høsten. Slik får vi en lang sesong med frukter. Disse trærne er to år gamle, så når de settes i bakken kan vi se frem til de første fruktene høsten 2022. Alle frukttrær podes, som betyr at de er to forskjellige tresorter fra jorda til midjen, og derfra og opp. Rot-enden av våre trær heter St. Johns, og så er plommesorten podet til den. Rot-enden bestemmer hvor stort treet blir, og beskytter mot skade og sykdom. Med St John som røtter, overlever trærne trygt Bergens våte klima.

De fire forskjellige sortene plommetrær som vi har på Alrek er som følgende: to stk Opal, en Jubilee, en Reeves og en d’Oullin. Jeg vil spesielt takke Spanne Plantesalg for gode råd og hjelp i å velge ut trærne.

Opal plommetrær
Blå-røde, mellomstore med meget god smak.
Modne mot slutten av august.
Selvpollinerende.
Motstandsdyktige mot sykdom.

Jubilee plommetrær
Rødfiolette med små prikker på en gul grunnfarge.
Veldig store plommer av god kvalitet og jevn vekst på greinene.
Modne i slutten av september.
Reeves plommetrær
Gul grunnfarge med mye rødfarge i skallet.
Stor, rund, saftig og smaksrik plomme.
Modne i siste halvdel av september.
Pollineres med: Jubilee/Mallard/Opal/D’Oullins/Victoria.
Knyt ned grenene, det produserer mer frukt.
d’Oullins plommetrær
Store, gule plommer med god smak.
Modne i begynnelsen av september.
Selvpollinerende.
Motstandsdyktig mot sykdom.