Et fellesskap av mennesker i og utenfor Alrek Helseklynge, for å plante, ta vare på og plukke frukt fra fem plommetrær plantet i hage til Årstadveien 17. Studenter, ansatte, forskere, administrasjon, pasienter,  kantineansatte og byggets naboer og besøkende, var invitert alle til å ta del i prosjektet.

May 2020 - September 2023.

Norsk.

English.






Les om vår siste samling: Matlagingsverksted og presetasjoner




︎︎︎ Alrek Helseklynge 
︎︎︎ KORO

Nettstedet er støttet av Bergen Kommune.




Et fellesskap av mennesker i og utenfor Alrek Helseklynge, for å plante, ta vare på og plukke frukt fra fem plommetrær plantet i hage til Årstadveien 17. Studenter, ansatte, forskere, administrasjon, pasienter,  kantineansatte og byggets naboer og besøkende, inviteres alle til å ta del i prosjektet.

Norsk.

English.


amberablett.com


︎︎︎ Email
︎︎︎ Instagram
︎︎︎ Alrek Helseklynge
︎︎︎ KORO


Hagedugnad.

juni 2021
mars 2022
september 2022
april 2023



Planen for hagedugnadene har vært å samle brukerne av bygget og naboene, for å sammen ta hånd om trærne.

Ettersom dugnadene ble utsatt pga. koronapandemien, tok Amber selv de første stegene for å ta vare på trærne. I desember 2020 forberedte hun trærne for sin første vinter ved å dekke jorden de står i med kompost og lerret for å holde frosten unna bakken. I mars 2020 ga Amber dem økologisk gjødsel.

Vi fikk endelig holdt vår første hagedugnad tidlig i juni 2021. Innen den tid hadde trærne begynt å gro knopper og blader, og det var på tide forberede trærne for blomstring. Vi forventet ikke å få frukter så snart etter at trærne ble plantet, men vi fikk forberedt miljøet rundt for de neste årene. Etter at vi hadde delt plommesaft og plomme- og yoghurtkake, fortalte Amber om prosjektet og om sitt håp for hvordan det kan vokse. Sammen begynte vi ved å fjerne lerretdekke og ugress fra jorda rundt trærne, og plantet to arter av spiselige planter: fløyelsblomster og brønnkarse. Begge disse plantene er rike på pollen og tiltrekker seg bier, som også hjelper til med å pollinere plommetrærne. Brønnkarse har også en annen nytte, de tiltrekker seg nemlig bladlus og holder dem unna plommeblomstene. Både brønnkarse og fløyelsblomst er stauder, som betyr at de kommer tilbake hvert år. Vi dekket jorda ved trerøttene med bark, for å holde ugresset minimalt, og for å holde på fuktigheten på varme dager.

Etter en ny runde med nedstengninger under pandemien, og litt innsats fra Amber med å ta vare på trærne, klarte vi å samles til en dugnad igjen i mars 2022. Med varm kaffe og bestemoren til Ambers oppskrift på smørkjeks, fikk naboene og de ansatte på Alrek-bygget bli litt kjent før vi tok turen ut i hagen. Oppgaven vår denne gangen var å forberede trærne for vekstsesongen ved å klippe og gjødsle dem. Vi lærte om den beste måten å klippe trærne på, som slipper solen inn til hele treet. Når treet vokser vil vi at grenene skal spre seg både inni og utenfor hagens grenser, så vi formet grenene med dette i mente. Igjen la vi bark på jorda ved roten av trærne for å begrense vekst av ugress.

Etter begge dugnadene ble deltakerne invitert til å skrive et innlegg i loggboka, og dokumentere arbeidet vi hadde utført sammen.