Et fellesskap av mennesker i og utenfor Alrek Helseklynge, for å plante, ta vare på og plukke frukt fra fem plommetrær plantet i hage til Årstadveien 17. Studenter, ansatte, forskere, administrasjon, pasienter,  kantineansatte og byggets naboer og besøkende, var invitert alle til å ta del i prosjektet.

May 2020 - September 2023.

Norsk.

English.


Les om vår siste samling: Matlagingsverksted og presetasjoner
︎︎︎ Alrek Helseklynge 
︎︎︎ KORO

Nettstedet er støttet av Bergen Kommune.
Et fellesskap av mennesker i og utenfor Alrek Helseklynge, for å plante, ta vare på og plukke frukt fra fem plommetrær plantet i hage til Årstadveien 17. Studenter, ansatte, forskere, administrasjon, pasienter,  kantineansatte og byggets naboer og besøkende, inviteres alle til å ta del i prosjektet.

Norsk.

English.


amberablett.com


︎︎︎ Email
︎︎︎ Instagram
︎︎︎ Alrek Helseklynge
︎︎︎ KORO


Oppskrifter.

Mat er et viktig verktøy når vi lærer om andre mennesker, deres historie og kulturer. De fleste har en yndlingsrett og en historie som hører til, og Amber bruker ofte mat i sin kunstpraksis som en måte å åpne opp for samtale og forståelse. I dette prosjektet samler vi oppskrifter med plommer fra forskjellige mennesker.


Hermetiserte plommer til dessert Fra Anne Lill Stene, kokk og matgründer bak Stene Matglede Catering og Lunsj på Hjul.

Ca 3 kg plommer
1 liter vatn
600 g sukker
Evt litt krydderier som ei kanelstang, ei vaniljestang, et par stjerneanis eller nokre nellikspiker
 • Skyll plommene, men la skall og steiner vere i. Steinen er med på å gi et hint av mandel til dei ferdige plommene, og dei er lett å ta ut seinare.
 • Kok opp sukkerlaken og ha i krydder om du ønsker det. Evt kan du lage litt ulike glas med ulike smaker ved å bare legge litt av kvart rett i dei ulike glasa du skal hermetisere i, så gir det smak etter kvart som glaset står til lagring.
 • Ha i plommene og kok på middels varme i ca 10 min.
 • Ha plommene over i reine steriliserte glas og hell over laken slik at det fyller glaset og dekker plommene.
 • Sett på tett lokk og skru godt igjen. Snu glaset opp ned slik at varmen frå laken steriliserer lufta som vil vere att inn under lokket og la glaset stå rett veg medan det avkjøler seg.
 • Oppbevarast kjølig og serverast med for eksempel vaniljesaus eller iskrem.
 • Om du vil tilføre noko ekstra sprøtt så rist litt havregryn og solsikkekjern er i ei steikepanne med litt honning til den karamelliserer seg. Så knuser du det til strø i ein morter eller i ein plastpose med ei kjevle


Plomme smuldrepai Fra Brit Jorun Liseth, Fysioterapeut, Ortopedisk Avdeling, Haukeland and UniversitetssykehusMasterstudent i Helse og Samfunn, Universitetet i Bergen

2 dl siktet speltmel
2 dl sammalt speltmel
1,5 dl havregryn
0,5 dl hakkede nøtter (mandler, valnøtter)
0,5 dl sukker
1 ts vaniljepulver
1 ts malt ingefær (eller kanel for variasjon)
200 g smør
500 g plommer
0,5 dl sukker
 • Bland alt det tørre.
 • Smuldre i smøret, eller varm det i mikrobølgeovn og rør det inn.
 • Skjær plommene i to, fjern steinen og skjær plommene i terninger.
 • Legg de i smurt, ildfast form og bland inn sukkeret.
 • Legg smuldrepaideigen over plommene.
 • Stek på 175c i ca 70 min, avhengig av hvor stor formen er (og altså hvor tykk paien er).
 • Paien er ferdig når smuldreklumpen er brunstekte på toppen og plommesaften koker opp mellom de.

Dette liker jeg med denne oppskriften:
 1. Friheten. Med smuldrepaier kan man slumse fritt. Ble det 1 dl for mye eller for lite mel? Har du hvetemel i stedet for speltmel? Vil du droppe nøttene? Har du en klatt rømme du vil bruke opp? Har du verken vaniljepulver eller ingefær, eller liker du uansett kanel bedre? Har du slettes ikke plomme, men faktisk rabarbra? Alt går an. Her er det ikke noe som skal heve eller henge sammen. Paien blir aldri feil, den blir bare annerledes. Nettopp det gjør den alltid litt spennende.
 2. Næringsinnholdet. Sammalt mel, havregryn, nøtter, ingefær og plommer er smekkfullt av fiber, vitaminer og antioksidanter. Herfra får vi byggestoff til god tarmflora, godt immunforsvar og ikke minst godt humør. Paien har en del sukker, men næringsinnholdet gjør likevel at den ikke kun er lørdagsgodt. Den egner seg som kosekveldsmat en god hverdag.
 3. Sesongtilknytningen. Mat som spises i sesong er ferskest, billigst og mest næringsrik. Plommer kommer om høsten og rabarbra om våren. Det føles godt å legge merke til årstiden både gjennom synet av trær, lukten av jorden og smaken av maten. Å være til stede i nuet. Håper det smaker!
Bilder fra Brit Jorun Liseth.